Τι σημαίνουν τα αρχικά Wi.Fi.

Το 1999 δημιουργήθηκε ένας μη κερδοσκοπικός διεθνής οργανισμός με μέλη κατασκευαστές προϊόντων των προτύπων 802.11 για ασύρματα τοπικά δίκτυα (WLAN). Σκοπός του ήταν να πιστοποιήσει την διαλειτουργικότητα προϊόντων βασισμένων στο πρότυπο ΙΕΕΕ 802.11. Ετσι δημιουργήθηκε ο όρος WiFi από τα αρχικά των λέξεων Wireless Fidelity, δηλαδή Ασύρματη Πιστότητα. Η πιστοποίηση WiFi σε μία συσκευή αποτελεί κατά συνέπεια μία εγγύηση για τον αγοραστή για την διαλειτουργικότητα της συσκευής. Επειδή πλέον όλοι οι κατασκευαστές φροντίζουν ώστε τα προϊόντα τους να επιτυγχάνουν την πιστοποίηση έχει επικρατήσει να αναφερόμαστε στο πρότυπο ΙΕΕΕ 802.11 με τον όρο WiFi.

Πόσο έτοιμοι είσαστε για τη μεγάλη ζήτηση WiFi?

Υπάρχει τεράστια ζήτηση για WiFi γιατί πλέον οι επισκέπτες κατά κόρον έχουν όλοι από μια συσκευή που χρειάζεται WiFi, όπως Smartphone, Tablet, Laptop. Και δεν είναι μόνο η πλοήγηση και το email που χρησιμοποιούν, αλλά και εφαρμογές -applications, video streaming, audio streaming και voice-over-IP που είναι διαθέσιμες στις κινητές συσκευές όλων. Επομένως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κάλυψη με καλό σήμα WiFi και γρήγορες ταχύτητες Internet.

Πόσα αστέρια θα πάρει το ξενοδοχείο σας για το WiFi;

Oι επισκέπτες των ξενοδοχείων έκαναν τις κρατήσεις τους αφότου ενημερώθηκαν από ιστοτοπους που συγκεντρώνουν βαθμολογίες από επισκέπτες που έχουν μείνει στα ξενοδοχεία. Ανάμεσα σε αυτές τις βαθμολογίες είναι και του WiFi που εξετάζει την ταχύτητα, αξιοπιστία και αν είναι δωρεάν.

Επιλογή Διαμονής βάση WiFi

Οι επισκέπτες των ξενοδοχείων αξιολογούν το WiFi ως το βασικό κριτήριο από τις έξτρα παροχές όταν διαλέγουν ξενοδοχείο. Απαιτούν πλοήγηση, media streaming, cloud storage και messaging services που βασίζονται όλα σε ένα σωστά ρυθμισμένο WiFi / internet service.

source: Hotels.com

Προκλήσεις και Λύσεις

Full σήμα αλλά κολλήματα – συχνές αποσυνδέσεις – αργή σύνδεση

Η εσφαλμένη αντίληψη που επικρατεί είναι ότι για να καλύψουμε όλους τους χώρους με καλό σήμα WiFi, πρέπει να υπάρχουν πολλές κεραίες, σε κοντινά σημεία και με μεγάλη ισχύ.
Αυτό εκτός του ότι είναι δαπανηρό είναι και λάθος.
Το δυνατό σήμα δεν συνεπάγεται και καλή ποιότητα WiFi. Οι πολλές κεραίες μπορεί να δημιουργήσουν επικάλυψη σήματος και θόρυβο και να έχουμε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Το σήμα της μιας κεραίας να πέφτει πάνω στο σήμα της άλλης και η συσκευή ενώ συνδέεται, χάνει πακέτα. Για την καλή ποιότητα σήματος, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως το να χάνει πακέτα, direction, polarization, interference, frequency. Η λύση προέρχεται από τη σωστή μελέτη ραδιοκάλυψης , μέσω της οποίας μελετώνται όλοι οι καρθοριστικοί παράγοντες, οι αναγκαίοι αναμεταδότες, το υποδίκτυο, και οι απαραίτητοι περιορισμοί.
Όσον αφορά την υλοποίηση, το πιο σημαντικό είναι η γνώση και η σωστή ρύθμιση όλων των παραμέτρων του συστήματος.

Ασθενές σήμα –δεν καλύπτονται όλοι οι χώροι

Πολλές φορές θεωρείται δαπανηρό να καλυφθούν όλοι οι χώροι του ξενοδοχείου με WiFi γιατί νομίζουμε ότι πρέπει να υπάρχουν κεραίες παντού και κάθε κεραία να καταλήγει με καλώδιο δικτύου στο rack. Η κάθε κεραία έχει δυνατότητα ρύθμισης της εμβέλειας και της κατεύθυνσης του σήματος. Αυτό σημαίνει ότι αν τοποθετηθούν σε σωστά επιλεγμένα σημεία και ρυθμιστεί η εμβέλεια και η κατεύθυνση του σήματος, μπορούμε να έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα με λογικά κόστη.

Επίσης για χώρους που δεν υπάρχουν καλώδια δικτύου, υπάρχουν τρόποι για να καλύψουμε το 100% των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων με τη χρήση αναμεταδότη που λειτουργεί σε άλλη συχνότητα.

Σε σημεία υψηλής συγκέντρωσης (τραπεζαρία, reception, pool bar) δεν συνδέονται όλοι.

Έχει παρατηρηθεί ότι σε σημεία υψηλής συγκέντρωση είτε να έχουν όλοι πολύ χαμηλές ταχύτητες, είτε να μην μπορούν να συνδεθούν καθόλου νέοι χρήστες. Οι περισσότερες κεραίες που δεν είναι επαγγελματικών προδιαγραφών, δεν μπορούν να διαχειριστούν πάνω από 20 συνδέσεις.

Η λύση δεν είναι η επανεκκίνηση της κεραίας, ούτε η επιλογή κεραίας ανάλογα με το τι διαφημίζει ο κατασκευαστής.

Η λύση είναι η σωστή επιλογή εξοπλισμού, η σωστή τοποθέτησή τους και η σωστή ρύθμισή τους για ισοκατανομή της κίνησης δεδομένων.

Αποσύνδεση από κεραία σε κεραία

Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κατά τη μετακίνηση από όροφο σε όροφο ή στους χώρους του ξενοδοχείου να υπάρχουν διακοπές στη σύνδεση και πολλές επανασυνδέσεις. Αυτό παρατηρείται όταν φεύγεις απο την εμβέλεια της μιας κεραίας και συνδέεσαι σε άλλη κεραία του ίδιου δικτύου.

Για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιούμε την τεχνολογία Roaming δηλαδή ένα ενιαίο δίκτυο όπου δε μεσολαβεί αποσύνδεση και επανασύνδεση όταν μεταβαίνεις από τη μια κεραία στην άλλη. (όπως λειτουργεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας)

Η κινητή συσκευή (smartphone, tablet) δεν πιάνει καλά σε όλα τα σημεία

Οι κινητές συσκευές (smartphones, tablets) δεν παραμένουν σταθερές σε ένα σημείο, ούτε σε μια γωνία. Διαρκώς αλλάζουν θέση. Οι περισσότερες κεραίες στέλνουν σήμα μονό προς μια κατεύθυνση. Για να μπορεί μια συσκευή να έχει καλή λήψη, θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με την κατεύθυνση σήματος της κεραίας.

Οι κεραίες που χρησιμοποιούμε έχουν τέτοιο polarization ώστε εξασφαλίζουν τη βέλτιστη λήψη σήματος ανάλογα με τη θέση της συσκευής.

Όταν συνδέονται πολλοί - αργούν όλοι

Αξιοποιούμε την τεχνολογία MiMo δηλαδή συστήματα πολλαπλών εισόδων – πολλαπλών εξόδων (Μultiple-input and Μultiple-output) τα οποία αξιοποιούν το φαινόμενο της διάδοσης μέσω πολλαπλών διαδρομών με τέτοιο τρόπο, που επιτυγχάνεται η μετάδοση πολλών ροών δεδομένων (stream data) στο ίδιο κανάλι και με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν πολλαπλασιασμό της χωρητικότητα του WiFi.

Έτσι η κεραία εξυπηρετεί τον κάθε πελάτη ξεχωριστά και κάθε πελάτης έχει την πιο γρήγορη δυνατή ταχύτητα

Υποστήριξη VOIP (skype, viber, κλπ)

Πόσοι γνωρίζουν ότι το 98% των access points που κυκλοφορούν στην αγορά υποστηρίζουν μια κλήση voip (skype, viber, ); Αν κάποιος είναι συνδεδεμένος με skype και συνδεθεί και δεύτερος, τότε θα παρουσιάζονται διακοπές στα πακέτα δεδομένων και των δύο.

Λόγω της αυξημένης ζήτησης voip εφαρμογών, καλό είναι να επιλέξουμε κεραία που να μπορεί να δεχτεί παραπάνω από μια κλήση, για να μη χρειαστεί να την αλλάξουμε στο μέλλον.

Bandwidth Management

Λόγω του ότι όλοι μοιράζονται την ίδια γραμμή, δεν μπορεί να αφήνουμε χωρίς κανόνες τη χρήση του internet. Υπάρχει η δυνατότητα αποκλεισμού κάποιων εφαρμογών (π.χ. download torrents, emule, peer-to-peer file sharing network) ή και περιορισμού του bandwidth ανά πελάτη.

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης με στατιστικά της χρήσης που κάνει η κάθε συσκευή, έτσι ώστε να έχουμε εικόνα του φορτίου της κάθε κεραίας.

Hotspot

Η πρόσβαση του κάθε χρήστη γίνεται με συγκεκριμένο username και password τα οποία παύουν να ισχύουν μόλις λήξει ο διαθέσιμος χρόνος Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν οι όροι χρήσης στην 1η σελίδα σύνδεσης, έτσι ώστε ο φορέας να αποποιείται ευθύνες που τυχον να προκύψουν από την κακή χρήση.

Επίσης, στην 1η σελίδα σύνδεσης του πελάτη, υπάρχει η δυνατότητα της προσθήκης κάποιου διαφημιστικού μηνύματος ή υπηρεσίας του ξενοδοχείου.

Δωρεάν ή επί πληρωμή;

Και τα δύο!

Οι κεραίες που χρησιμοποιούμε έχουν τη δυνατότητα να συνδέουν τον πελάτη σε ένα δίκτυο βασικό δωρεάν για όλους που να έχει δυνατότητα απλής πλοήγησης, social media & email και δυνατότητα σύνδεσης σε ένα άλλο δίκτυο, το οποίο θα πληρώνει ο επισκέπτης για να έχει πιο μεγάλες ταχύτητες και έξτρα παροχές.

Ασφάλεια - Security

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το θέμα της ασφάλειας. Υλοποιούμε άλλο υποδίκτυο απο αυτό του ξενοδοχείου έτσι ώστε να ασφαλίσουμε το κεντρικό δίκτυο του ξενοδοχείου. Οι επισκέπτες που συνδέονται στο WiFi δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις συσκευές του ξενοδοχείου.

Εξίσου σημαντικό είναι η αποκοπή της μιας συσκευής από τις άλλες. Δηλαδή πρέπει να αφαιρέσουμε τη δυνατότητα να μοιράζονται αρχεία μεσω WiFi οι συσκευές. Υπάρχει περίπτωση αν γίνει υποκλοπή αρχείων από κάποια συσκευή, να κατηγορήσουν το ξενοδοχείο που παρείχε την υποδομή WiFi.

Support

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι το πώς θα βρούμε αν δεν λειτουργεί σωστά μια κάποια κεραία Εγκαθιστούμε πρόγραμμα αυτόματης ενημέρωσης βλάβης, με δυνατότητα ελέγχου και υποστήριξης εξ αποστάσεως.

Επίσης παρακολουθούμε με στατιστικά το φορτίο της κάθε κεραίας. Χρησιμοποιούμε τελευταίας τεχνολογίας επαγγελματικά συστήματα για 100% αξιοπιστία και με δυνατότητα άμεσης τεχνικής υποστήριξης μέσω Internet.

Internet Adsl-Vdsl

Συνήθως έχουμε παραπάνω από μια ADSL στο ξενοδοχείο. Ρυθμίζουμε το σύστημα έτσι ώστε σε περίπτωση βλάβης κάποιας γραμμής ADSL το σύστημα να συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του χρησιμοποιώντας την άλλη γραμμή.

Σε περιπτώσεις που έχουμε αργή σύνδεση Internet στην περιοχή μπορεί να διευρευνηθεί η δυνατότητα ασύρματης ζεύξης (WiFi Link)

Επικοινωνήστε για να σχεδιάσουμε τη λύση για τις δικές σας ανάγκες.


ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Στην Επιχείρησή σας και στους πελάτες σας
Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Μας Εμπιστεύτηκαν

pallas.jpg
cronwell.jpg
anessis.jpg
kazarma.jpg
dionisos.jpg
olympo.jpg
anatolia.jpg
edipsos.jpg
principal.jpg
meliton.jpg
elinotel.jpg
kronos.jpg
aeolos.jpg
olympion.jpg
athinacity.jpg
elena.jpg
thomas.jpg
perinthos.jpg
plaza.jpg
semeli.jpg
naias.jpg
manthos.jpg
rotonda.jpg
aegean_blue.jpg
luxemburg.jpg
kentrikon.jpg
mistral.jpg
kylini.jpg
zeus.jpg
rahoni.jpg
apolamare.jpg
pomegranate.jpg
pelionreosrt.jpg
golden.jpg
anemos.jpg
rahona.jpg
Αθήνα
Smartvision
Ζολιώτη 55-57
Τ.Κ.115 22
2107255005
info@smartvision.gr
Θεσσαλονίκη
Power Tech Electronics
Υψηλάντου 44
Τ.Κ. 54248
2310889080
info@pwrtech.gr
ΕΣΠΑ
Για πληροφορίες
επιδότησης καλέστε μας